ضد آفتاب و میزان spf کرم ضد آفتاب چیست؟

روبینا بیوتی 1402/06/29
ضد آفتاب و میزان spf کرم ضد آفتاب چیست؟

ضد آفتاب و میزان spf کرم ضد آفتاب چیست؟

چرا باید ضد آفتاب بزنیم؟

برای اینکه بدانید چرا مصرف روزانه ضد آفتاب امر بسیار مهمی است، بهتر است با مضرات آن آشنا شوید. در حقیقت می‌توان گفت اشعه ماورا بنفش آفتاب، از دو طیف UVA و UVB تشکیل شده است که هر کدام از آن‌ها عوارض خاصی برای پوست شما به دنبال دارند:

مضرات اشعه UVA

اشعه‌های UVA در علم پزشکی و درماتولوژی با نام اشعه‌های پیری نیز شناخته می‌شوند. پرتوهای UVA، استرس اکسیداتیو و تولید رادیکال‌های آزاد سلولی را در بافت پوست افزایش می‌دهند. در نتیجه، پوست به مرور زمان قدرت ترمیم و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می‌دهد. از طرفی، نور آفتاب باعث خشکی و دهیدراتاسیون پوست نیز می‌شود. تمام این عوارض در کنار یکدیگر، باعث ایجاد چین و چروک و پیری زودرس پوست شما خواهند شد.
ضد آفتاب و میزان spf کرم ضد آفتاب چیست؟

ضد آفتاب و میزان spf کرم ضد آفتاب چیست؟

 

مضرات اشعه UVB

همه ما با قدرت سوزانندگی نور آفتاب و مشکلاتی از قبیل التهاب و آفتاب سوختگی آشنایی داریم. جالب است بدانید مقصر این فاجعه چیزی جز پرتوهای ماورا بنفش UVB نیست. البته این اشعه نسبت به UVA قدرت نفوذ پایین‌تری دارد و درصد بالایی از آن توسط شیشه یا حتی سدهای شفاف فیزیکی مسدود می‌شود. با قرار گرفتن در معرض آفتاب، پوست شما در کسری از ثانیه مورد هجوم این دو پرتو و عوارض جبران ناپذیر آن‌ها قرار می‌گیرد. اما خبر خوب این است که استفاده مداوم و روزانه از ضد آفتاب شما را نجات می‌دهد. ضد آفتاب‌ها مانند سپرهای نامرئی از پوست شما در برابر اشعه ماورا بنفش ساطع شده از خورشید محافظت می‌کنند. این محصول همچنین از آفتاب سوختگی، التهاب پوست، لک پوستی، ایجاد چین و چروک و پیری زودرس نیز جلوگیری می‌نماید.مضرات اشعه UVB

چه کسانی باید از ضد آفتاب استفاده نمایند؟

از کودکان و نوجوانان تا بزرگسالان و میانسالان، در‌واقع فرقی نمی‌کند در چه گروه سنی هستید. استفاده از ضد آفتاب برای تمام افرادی که ساعاتی از روز را در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرند امری ضروری است. همان‌طور که اشاره شد، اشعه ماورا بنفش آفتاب قدرت نفوذ بسیار بالایی دارد و به راحتی می‌تواند به لایه‌های سطحی پوست نفوذ نماید. این اشعه‌ها، با تحریک عواملی همچون استرس اکسیداتیو و جهش‌های سلولی می‌توانند باعث ایجاد بیماری‌های پوستی گسترده و سرطان پوست شوند. آمارهای ثبت شده در این زمینه نشان می‌دهند که از هر 5 نفر آمریکایی، 1 نفر به سرطان پوست مبتلا می‌شود. متخصصان معتقدند یکی از عوامل اصلی پیشرفت و گسترش این نوع سرطان، اشعه ماورا بنفش آفتاب است.
چه کسانی باید از ضد آفتاب استفاده نمایند؟

چه کسانی باید از ضد آفتاب استفاده نمایند؟

چه زمانی باید از ضد آفتاب استفاده کرد؟

فرقی نمی‌کند در چه فصلی از سال باشیم، حتی زمانی که هوا ابری است و هیچ نشانی از روشنایی خورشید در آسمان وجود ندارد، اشعه‌های نامرئی ماورا بنفش خودشان را به سطح زمین می‌رسانند. به این معنی که شما باید در هر شرایطی، از پوست خود در برابر اشعه‌های مضر نور آفتاب محافظت نمایید. حتی اگر قرار است روز خود را در خانه بگذارنید نیز، متخصصان توصیه می‌کنند از مصرف ضد آفتاب غافل نشوید.

آموزش انتخاب ضد آفتاب مناسب

چگونه ضد آفتاب مناسبی انتخاب کنیم؟ هنگام خرید ضد آفتاب به چه فاکتورهایی باید دقت کرد؟ مهم‌ترین شاخصه‌های ضد آفتاب مناسب کدام است؟ همه اینها سوالاتی است که هنگام خرید ضد آفتاب ممکن است با آن‌ها مواجه شوید. برای رسیدن به پاسخ تمام پرسش‌های خود، کافی است با فاکتورهای متغیر و ویژگی‌های منحصر به فرد ضد آفتاب آشنا شوید:

تعیین SPF کرم ضد آفتاب

اولین و مهمترین قدم برای تهیه ضد آفتاب‌ها، تعیین فاکتور SPF است. اما SPF دقیقا چیست و چرا باید به آن توجه کرد؟ چیزی که همه ما با اصطلاح SPF می‌شناسیم، در واقع مخفف عبارت «محافظت در برابر آفتاب» است. این فاکتور نشان می‌دهد که یک محصول ضد آفتاب، تا چه حد از پوست شما در برابر آسیب ناشی از پرتوهای مختلف ماورا بنفش آفتاب محافظت می‌نماید. محصولات ضد آفتاب از نظر بازه SPF به طور کلی بین دو محدوده 15 تا 50+ قرار می‌گیرند. با توجه به گفته متخصصان پوست، SPF 30 بیشترین میزان محافظت عمومی را برای پوست شما فراهم می‌نماید و بهترین SPF ضد آفتاب محسوب می‌شود. این اشعه حدود 97 درصد از اشعه UVB و 93 درصد از اشعه UVA را مسدود می‌کند. توجه داشته باشید، افزایش تصاعدی فاکتور SPF از عدد 30 به 50 تا 100، به معنی افزایش قدرت محافظت‌کنندگی چشمگیر آن‌ها نیست. فاکتور SPF 50، حدود 98 درصد و فاکتور SPF 100 حدود 99 درصد از اشعه ماورا بنفش آفتاب را مسدود می‌کند. همان‌طور که می‌بینید، تفاوت قدرت محافظتی این فاکتورها حدود 1 تا 2 درصد است که در بیشتر موارد قابل چشم پوشی است. پزشکان معتقدند ضد آفتاب‌هایی که با فاکتور SPF 100+ عرضه می‌شوند بیشتر جنبه تبلیغاتی دارند. همچنین لازم است بدانید که هیچ محصول ضد آفتابی در دنیا وجود ندارد که بتواند به صورت 100 درصدی از پوست شما در برابر پرتوهای ماورا بنفش نور آفتاب محافظت کند. نکته دیگری که هنگام انتخاب SPF مناسب باید به آن توجه نمایید، عبارت «طیف گسترده» است. ضد آفتاب‌هایی که دارای برچسب طیف گسترده هستند، از پوست شما در برابر هر دو نوع اشعه ماورا بنفش آفتاب یعنی UVA و UVB محافظت می‌نمایند.

فرمولاسیون پایه ضد آفتاب

کرم ضد آفتاب از نظر فرمول پایه، به دو نوع فیزیکی و شیمیایی تقسیم می‌شود. این محصول در درجه اول با مسدود کردن و جذب اشعه ماورا بنفش از طریق ذرات پایه فیزیکی یا شیمیایی عمل می‌کند. ذرات فیزیکی اغلب شامل دو ترکیب اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم هستند که به انعکاس اشعه ماورا بنفش آفتاب از سطح پوست کمک می‌کنند. در واقع می‌توان آن‌ها را موانع منعکس کننده اشعه ماوراء بنفش دانست. اما ذرات شیمیایی به کار رفته در ضد آفتاب، قبل از نفوذ اشعه به پوست صورت واکنش نشان می‌دهند. آن‌ها پرتوهای خورشید را درون ساختار پیچیده خود به دام می‌اندازند و به صورت گرما آزاد می‌کنند. ضد آفتاب‌های فیزیکی یا معدنی، حالت لوسیونی دارند و بسیار ملایم هستند. همچنین قدرت مرطوب‌کنندگی بیشتری نیز فراهم می‌کنند. به همین خاطر بیشتر برای پوست‌های خشک و مستعد آکنه توصیه می‌شوند. اما مشکل بزرگ فرمولاسیون‌های معدنی، این است که قدرت جذب پایینی دارند و به همین خاطر رد سفیدی از خود باقی می‌گذارند. در مقابل، ضد آفتاب‌های شیمیایی معمولا ماندگاری بیشتری در برابر عوامل محیطی از خود نشان می‌دهند و در برابر آب و عرق مقاوم‌تر هستند. آن‌ها به سرعت جذب پوست می‌شوند و هیچ رد و لکی از خود به جا نمی‌گذارند. اما متاسفانه، فرمولاسیون سنگینی دارند و می‌توانند باعث مسدودیت منافذ پوستی شوند.

عوامل حساسیت‌زا

هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب، توجه به هرگونه حساسیتی که ممکن است به ترکیبات خاص، تحریک آلرژیک و سمیت احتمالی ارتباط داشته باشد ضروری است. همچنین مطمئن شوید ترکیبات موجود در فرمولاسیون ضد آفتاب مد نظر شما، تعادل هورمونی بدنتان را مختل نمی‌کند.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.